Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΟΡΤΥΝΟΣ

 Γνωριμία με την Ιστορία του τόπου μας 

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΟΡΤΥΝΟΣ

Στη συνεστίαση Καρυτινών Αθήνας & Πειραιά “ο Θ. Κολοκοτρώνης” στις 5/2/2017 όπου έλαβε χώρα η κοπή της πίτας για τη νέα χρονιά, παρευρεθήκαμε και εμείς ως Αρκαδικό Βήμα, το βήμα της Καρύταινας αλλά και των απανταχού Αρκάδων. 
Ανάμεσα σε σπουδαίους ανθρώπους που συναντήσαμε (θα υπάρξει αναλυτική περιγραφή σε άλλα κείμενα της εφημερίδας), ήταν και ο αξιότιμος κ. Γεώργιος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών Αθήνας και Πειραιά «Θ. Κολοκοτρώνης». Τον ευχαριστούμε θερμά που μας τίμησε και παραχώρησε στην εφημερίδα μας δύο σπάνια και σπουδαία δώρα, τα οποία με χαρά παρουσιάζουμε και μοιραζόμαστε μαζί σας (αποσπασματικά, λόγω έλλειψης χώρου).


Αρχικά μας εδόθη ένα αντίτυπο ενός εντυπωσιακού χειρογράφου, χρονολογίας 28 Φεβρουαρίου 1822, μόλις ένα χρόνο μετά την κήρυξη της επαναστάσεως. Το χειρόγραφο αυτό φέρει μια εκπληκτική σφραγίδα των εφόρων της επαρχίας Καρυταίνης, όπου περιφερειακά αναγράφει: ΣΦΡΑΓΙΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΗΣ, ενώ το κείμενο στο χειρόγραφο είναι λόγω παλαιότητας δυσανάγνωστο και κάποια σημεία δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν. Ωστόσο αυτό είναι το αναγνωρισμένο κείμενο το οποίο αναγράφει: “Οπλοφόροι μας Χρύσανθος, Θανάσης πονηρός και λοιποί, όπου ευρίσκεσθε εις Καρυές, σας έχομε προσταγήν μς δοσμένης δια να συντάξετε από τους Καρυώτες την πρώιμη δεκάτη και τρίτη του χωριού τους. -ιδού σας σφαλλόμεθα (;) τώρα και άλλην μας προσταγής για τους ιδίους δια να σας παραδόσουν και την όψιμην δεκάτης και τρίτην. - το σιτάρι αυτής της όψιμης δεκατιάς θέλει σας το φύλλο (;) ο κυρ. Νικολής Ταμπακόπουλος και βλέπετε από ποιούς έχετε να συντάξετε αυτά τα γεννήματα. Αφού μαζώξετε αυτά τα γεννήματα αν εύρετε να τα πουλήσετε αυτού καθώς --;-- πωλάτε τα, είδε και δεν ευρείτε δια να τα πουλήσετε, να πάρετε ζώα από τα τριγυρινά χωρία, τόσο και ζώα Καριώτικα και να τα φορτώσετε να τα φέρετε εδώ. --;-- ακολουθήσετε και υγιαίνετε, 1822 Φεβρουάριος 28, Δημητσάνα, οι εφοροι τής επαρχίας Καρύταινας”. 

Μαζί με αυτό το σπάνιο χειρόγραφο, ο Γεώργιος Αδαμόπουλος μας παραχώρησε και ένα εξαιρετικό Λεύκωμα, φωτοαντίγραφο από φθαρμένο από τον καιρό πρωτότυπο, που βρέθηκε σε παλιά βιβλιοθήκη. Αυτό το λεύκωμα, ένα εξαίρετο έργο, με την ονομασία ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ, του κοινοτικού συνδέσμου του δήμου Γόρτυνος (ιδρυθείς εν έτει 1903, εδρεύων εν Αθήναις), παρουσιάζει πληροφορίες για την Γορτυνία και την Καρύταινα με συνοδεία σπάνιου φωτογραφικού υλικού. Το Λεύκωμα ξεκινάει με ένα Χρονικόν, της ίδρυσης του συνδέσμου Γόρτυνος κατά την ημερομηνία 27 Απριλίου 1903, καθώς και πληροφορίες για τα εγκαίνια, τις δωρεές υπέρ του συνδέσμου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται πληροφορίες και παλαιές εικόνες για τις τοποθεσίες και τις περιοχές, όπως για την Καρύταινα, το φρούριο της Καρυταίνης, τον πέρα και πίσω μαχαλά αυτής, την πεδιάδα αυτής, το σπήλαιον και τον μύλο της Καβιάς, την αρχαία Γόρτυνα, το Βλαχορράφτι, το γεφύρι του Αλφειού, το Παληόκαστρο, την μονή Προδρόμου και λοιπά μέρη. 


Μετά υπάρχει αφιέρωμα στους ανθρώπους του συνδέσμου, όπως ο Sven Oftental, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μιννεαπόλεως, ενθουσιώδης φιλέλλην και επίτιμο μέλος του συνδέσμου. Ο Διαμ. Γεωργακόπουλος, ευεργέτης του συνδέσμου (1904), καθώς και οι Κ. Μιχαλόπουλος, Αποστ. Πουλόπουλος, Αθ. Αγγελόπουλος, δωρητές του συνδέσμου (9 Μαρτίου 1908 έγγραφο συνδέσμου), καθώς και οι συνδρομητές του συνδέσμου Ντολιόπουλος, Κυριακόπουλος, Σαγιάς (18 Δεκεμβρίου 1908 έγγραφο), κυρίες εκ των μελών του συνδέσμου η Ζωή Ρουμπάνη, ο πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου Νικ. Δημητρακόπουλος (26 Ιανουαρίου 1906 έγγραφο του συνδέσμου) κ.α. Μετά υπάρχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως από το Διοικητικόν Συμβούλιον του έτους 1909 με τα μέλη αυτού, εκ των ετήσιων εορτών του συνδέσμου 1909, καθώς και πληροφορίες περί της οικονομικής κατάστασης του συνδέσμου και λοιπές πληροφορίες. 
Όλα αυτά τα στοιχεία πλούσια σε ιστορικές πληροφορίες αποτελούν κομμάτι του τόπου μας και των ανθρώπων της περιοχής. Είναι άνθρωποι που έζησαν και μεγαλούργησαν στην Καρύταινα, όπως ο ήρωας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα για εμάς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Η Αρκαδία, σύμφωνα με τον Παυσανία, είναι ο αρχαιότερος τόπος στον κόσμο, με πανάρχαια ιστορία, παράδοση, λαό, αλλά και σύγχρονους αγώνες όπως του 1821. Καθ' όλη την διάρκεια της ιστορίας ήταν παρούσα. Αυτός ο τόπος πρέπει να αγαπηθεί πρώτα απ' όλα από εμάς τους ίδιους και η φλόγα της αγάπης αυτής να μη σβήσει ποτέ.

Το υλικό εδόθη από τον κ. Γεώργιο Αδαμόπουλο (πρόεδρο του Συλλόγου Καρυτινών Αθήνας και Πειραιά “ο Θ. Κολοκοτρώνης”) στον Παρασκευά Αϊβαλή, Δ/ντή Σύνταξης  και Πέτρο Αϊβαλή, εκδότη του Αρκαδικού Βήματος.
Νίκος Π. Αϊβαλής
συντάκτης Αρκαδικού Βήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ