Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ


 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η



             Αγαπητοί  φίλοι,

Είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι ένας μεγάλος στόχος – όραμα του Συλλόγου μας, η αναστήλωση του Βυζαντινού Ιερού Ναού της  Ζωοδόχου Πηγής της Καρύταινας, του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, με το εμβληματικό καμπαναριό, που δεσπόζει στην είσοδο της Καρύταινας, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται !
Ο Μεγάλος Έλληνας Πατριώτης, ο εκ των ευγενέστερων εφοπλιστών μας, Ευεργέτης Αθανάσιος Μαρτίνος, ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόταση του Συλλόγου μας και ανέλαβε να καλύψει το σύνολο των δαπανών της αναγκαίας αρχιτεκτονικής μελέτης Αναστήλωσης, Συντήρησης και Αποκατάστασης του κυρίως Ναού, του Κωδωνοστασίου και του περιβάλλοντος χώρου των ιστορικών Μνημείων.
Ο Σύλλογος των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει δημόσια τις άπειρες ευχαριστίες του προς το Μεγάλο μας Δωρητή και να του ευχηθεί η Ζωοδόχος Πηγή και ο Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως να είναι παντοτινοί φύλακες του και οδηγοί του στις θεάρεστες πράξεις του.
Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ήδη ανατεθεί από τον Κύριο Μαρτίνο στο ειδικό γραφείο  « Αναστασία Καμπόλη και Συνεργάτες,  Αρχιτέκτονες Μηχανικοί -  Αναστηλωτές Μνημείων », το οποίο συνεργάζεται με τον καθηγητή αρχιτεκτονικής μνημείων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρο Μαμαλούκο.
Οι εργασίες αποτύπωσης και μελέτης των Μνημείων άρχισαν  χθες Πέμπτη  31η Αυγούστου, με επίσκεψη στην Καρύταινα επταμελούς ομάδας  αρχιτεκτόνων, οι οποίοι εργάζονται ήδη στα Μνημεία, με απόλυτη πάντοτε συνεργασία και καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Εκτιμάται ότι ο πλήρης φάκελος της μελέτης θα είναι έτοιμος από την ομάδα των αρχιτεκτόνων – αναστηλωτών εντός πενταμήνου περίπου από σήμερα, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών
της Αθήνας και του Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ