Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 


             Αξιότιμοι κύριοι,
Σας προωθώ ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου μας προς τους αρμοδίους, για το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της  φύλαξης / επισκεψιμότητας των αναστηλωθέντων κλειστών μνημείων της Καρύταινας.
Η κατάλληλη προβολή , από το μέσον που διαθέτετε, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του σοβαρού και χρονίζοντος αυτού θέματος. Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή σας.
Εάν το επιθυμείτε, για να εμπλουτίσετε τις δημοσιεύσεις σας με πρόσθετο φωτογραφικό και υλικό τεκμηρίωσης, μπορώ να σας ταχυδρομήσω άμεσα τις εξαιρετικές εκδόσεις για τα αναστηλωθέντα μνημεία της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.  Στην περίπτωση αυτή απλώς στείλτε μου με email την ταχυδρομική σας  διεύθυνση.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών
της Αθήνας και του Πειραιά.

~~~~~~~~~~~~~~~~

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ 
ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 
Ο «Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» 
ΝΙΚΗΤΑΡΑ 5-7 ΑΘΗΝΑ
 ΤΗΛ.210 3302777, 6981 308525
 email: syllogostheodoroskolokotronis@gmail.com 

Ανοιχτή Επιστολή του Συλλόγου Καρυτινών 
της Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» 
Αθήνα 26/9/2017 

Προς Αξιότιμες/ους: 
Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου 
Υπουργό Εσωτερικών κύριο Πάνο Σκουρλέτη 
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Πέτρο Τατούλη 
Δήμαρχο Δήμου Μεγαλόπολης κύριο Διονύσιο Παπαδόπουλο 
Βουλευτή Αρκαδίας κύριο Γεώργιο Παπαηλιού 
Βουλευτή Αρκαδίας κύριο Κωνσταντίνο Βλάση 
Βουλευτή Αρκαδίας κύριο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο 
Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κυρία Α. Καραπαναγιώτου 

Κοινοποίηση: Έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης Νομού Αρκαδίας 
Θέμα: Διάθεση προσωπικού φύλαξης προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα μνημεία της Καρύταινας. 

                                 Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι, 
       Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να καταστήσουμε γνωστό, τόσο σε εσάς όσο και στο ευρύτερο κοινό, ένα μείζον θέμα, το θέμα της φύλαξης των μνημείων της Καρύταινας, το οποίο είναι ουσιώδες για την ανάπτυξη και την προβολή της Καρύταινας και της Αρκαδίας γενικότερα αλλά είναι και ενδεικτικό μιας αδράνειας και απραξίας των εμπλεκομένων φορέων. 
Η Καρύταινα είναι διατηρητέος μεταβυζαντινός οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, με σπουδαία μνημεία, μεταξύ των οποίων είναι το Φρούριο και οι οχυρώσεις του, οι Ναοί του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ κοντά στον οικισμό, στον ποταμό Αλφειό, διατηρείται η μοναδική βυζαντινή γέφυρα του 15ου αιώνα. Τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησαν από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εργασίες αποκατάστασης στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη του Κάστρου της Καρύταινας». 
Αποκαταστάθηκε ο ναός της Παναγίας του Κάστρου, στερεώθηκε η λεγόμενη «Οικία Κολοκοτρώνη», αποκαταστάθηκαν οι πύργοι του Μαντζουρανόγιαννη και της Λεβένταινας και επισκευάστηκαν τα κύρια μονοπάτια του φρουρίου. Το έργο αυτό προϋπολογισμού 1.3 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων 2007-2013» 
Στο ίδιο Ε.Π. εντάχθηκε και το Έργο «Αποκατάστασης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα Αρκαδίας» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που προέβλεπε εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης αυτού του σπουδαίου ναού, ο οποίος είναι κηρυγμένος ως προέχον βυζαντινό μνημείο και χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Όλες οι παραπάνω εργασίες υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκαν προοδευτικά εντός του 2015. 
Το αποτέλεσμα των εργασιών χαροποιεί όχι μόνο την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της ιστορικής Καρύταινας αλλά και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι εκτιμούν και σέβονται τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας και επιθυμούν την διατήρηση και την ανάδειξη τους. Ειδικότερα για την τοπική κοινωνία της Καρύταινας, οι παραπάνω εργασίες αναστήλωσης, ικανοποίησαν ένα χρόνιο αίτημα καθώς έβλεπαν τα ιστορικά αυτά μνημεία να ρημάζουν και να καταρρέουν με την πάροδο του χρόνου και μαζί να απαξιώνεται η ιστορική κληρονομιά του τόπου. 
Είναι προφανές ότι τα σπουδαία μνημεία που αναστηλώθηκαν, αποτελούν το μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της Καρύταινας, το οποίο με κατάλληλη προβολή μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική και κατ’ επέκταση βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη όχι μόνον της Καρύταινας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας. 
Εύλογα δημιουργήθηκε η προσδοκία των Καρυτινών ότι η αναστήλωση αυτών των μνημείων, θα αποτελούσε και ένα επιπλέον κίνητρο για τους επισκέπτες να έρθουν και να περιηγηθούν στις ομορφιές του τόπου και να γνωρίσουν επιτέλους αυτά τα σπουδαία μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Ιστορίας που παρέμεναν σε ερειπιώδη κατάσταση. 
 Δυστυχώς, οι παραπάνω προσδοκίες διαψευστήκαν, σχεδόν εν τη γενέσει τους, καθώς αυτά τα σπουδαία μνημεία, τα οποία πληρώθηκαν με δημόσια δαπάνη, από το υστέρημα των φορολογούμενων της Ελλάδας και της Ευρώπης, παραμένουν για πάνω από δύο (2) χρόνια, δηλαδή από την ολοκλήρωση της αναστήλωσής τους και έπειτα, ερμητικά κλειστά, λόγω αδυναμίας διάθεσης σχετικού προσωπικού φύλαξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται επισκέπτες από διάφορα μέρη της χώρας και του κόσμου για να δουν τα αναστηλωμένα μνημεία της Καρύταινας να τα βρίσκουν διαρκώς κλειστά και να αποχωρούν από το ιστορικό χωριό μας με απογοήτευση, θλίψη και πολλά ερωτηματικά. Είναι προφανές, ότι η αναστήλωση αποτελούσε αναγκαιότητα προκειμένου τα μνημεία αυτά να αντέξουν στη φθορά του χρόνου, από την άλλη όμως δεν μπορεί να ακυρώνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν τα μνημεία και τον πολιτισμό της Καρύταινας. 
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επ’ ουδενί πρέπει να αντιστρατεύεται την ανάπτυξη του τόπου μας. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος με την παρούσα δημόσια επιστολή ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες την διάθεση προσωπικού φύλαξης, προκειμένου τα μνημεία να είναι ανοιχτά τόσο για τους κατοίκους της Καρύταινας και της γύρω περιοχής όσο και για τους επισκέπτες της. 
Θεωρούμε ότι η διάθεση προσωπικού φύλαξης που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στα αναστηλωμένα μνημεία αποτελεί ελάχιστο καθήκον της Πολιτείας, ώστε αυτά τα μνημεία, η αναστήλωση των οποίων κόστισε μεγάλα ποσά μεσούσης της οικονομικής ύφεσης, να γίνουν επισκέψιμα και πάλι ώστε να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της ιστορικής και πάλαι ποτέ κραταιάς Καρύταινας. Είναι προφανές ότι τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη του τουρισμού στην Καρύταινα θα είναι πολλαπλάσια του μικρού κόστους φύλαξης των μνημείων της 
Σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας της πολιτείας να ανταποκριθεί στο δίκαιο και αυτονόητο αίτημά μας, λόγω των δύσκολων οικονομικών περιστάσεων, καθώς και πιθανών διοικητικών περιορισμών και προτεραιοτήτων, ο Σύλλογος μας είναι διατεθειμένος να αναλάβει άμεσα και για ορισμένο χρονικό διάστημα, την φύλαξη των μνημείων με ίδια μέσα, αναθέτοντας το έργο αυτό σε κατάλληλο κάτοικο της Καρύταινας έχοντας την επίβλεψη της φύλαξης με πλήρη συναίσθηση τόσο της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνει όσο και της πιεστικής αναγκαιότητας που υπάρχει. 
Σας παρακαλούμε να δείτε το αίτημά μας με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί καθολικό αίτημα της κοινωνίας της Καρύταινας και της γύρω περιοχής αλλά παράλληλα είναι σύμφωνο και με την κοινή λογική. 
Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου                            Ο Γραμματέας του Συλλόγου 
Γεώργιος Αδαμόπουλος                                    Ηλίας Νικολούλης 


* Συνημμένα: Εξαιρετικές Εκδόσεις για τα αναστηλωθέντα μνημεία, της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ